Glasgowských jazdcov chce kúpiť aj srbský obchodník Mandarič

17.02.2012 Celý región

Glasgow 17. februára (TASR) - Srbský obchodník Milan Mandarič pribudol na zoznam majetných záujemcov o kúpu škótskeho futbalového klubu Glasgow Rangers, ktorý sa dostal pod nútenú správu. Informovala škótska pobočka BBC.

Jazdci sa dostali pod nútenú správu pre daňové nedoplatky vo výške 75 milióna libier, ktoré spôsobili insolventnosť klubu. Informáciu o Mandaričovom záujme už potvrdili aj administrátori, ktorí prevzali zodpovednosť za chod klubu, spravovanie majetku a splácanie neuhradených záväzkov a pohľadávok.

Mandarič je bývalým prezidentom anglického klubu FC Portsmouth, ktorý v roku 2008 ešte pod vedením Harryho Redknappa triumfoval v Anglickom pohári. Momentálne pôsobí tento srbský biznismen ako šéf anglického klubu Sheffield Wednesday, pričom len minulý týždeň ho \"očistili\" z daňových únikov, ktorých sa mal dopustiť so súčasným koučom Tottenamu Hotspur Redknappom.

Vedenie škótskej najvyššej súťaže kvôli insolventnosti už Rangers odpočítali desať ligových bodov. Jazdci z Ibrox Parku tak majú aktuálne 51 bodov, pričom na vedúci Celtic Glasgow strácajú 14 bodov. Ťažké časy čakajú aj hráčov Rangers, osud futbalistov je teraz v rukách administrátorov. V prípade začatia nútenej správy vznikne moratórium na dlhy, ktoré umožní ďalej prevádzkovať klub. Zmluvy hráčov sú ďalej platné a budú vyplácané, ak však administrátor rozhodne, že klub si to môže dovoliť. V takýchto momentoch nastávajú rôzne situácie, ale administrátori sa snažia v klube udržať najlepších hráčov, no viacerí z nich zvyčajne dostanú ponuku na zníženie kontraktu.

Od vzniku škótskej Premiership v roku 1998 sa pod štátnu správu dostali štyri kluby. Prvým bol FC Motherwell v apríli 2002. Klub sa vtedy vyhol bodovej penalizácii, ale 19 hráčov bolo prepustených alebo nadbytočných. Dundee United sa vyhol odpočtu desiatich bodov, keď vstúpili pod nútenú správu v roku 2004 pre dlhy vo výške 20 miliónov libier. O prácu vtedy prišlo 25 ľudí. Rovnaký scenár prebehol aj v Livingstone, ktorý sa musel nedobrovoľne vzdať siedmich futbalistov. V roku 2008 už Gretna prišla o 10 bodov, ale po odstúpení majiteľa Brooksa Milesona klub zbankrotoval.

Informovala agentúra Reuters
 

Vyberte región